Alcohol gedronken ná een ongeval met vluchtmisdrijf?

Wanneer u betrokken bent bij een ongeval, mag u de plaats van het ongeval niet verlaten. Deze regel bestaat onder meer om te vermijden dat men niet meer kan vaststellen hoe het ongeval is gebeurd en of u onder invloed van alcohol of drugs was op het moment van het ongeval. Verlaat u toch de plaats van het ongeval? Dan kan u veroordeeld worden.

U zal hiervoor steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank en riskeert zware straffen.

Stel, u bent betrokken bij een ongeval doch verlaat de plaats van de feiten? De politie zal u steeds trachten op te sporen – mogelijks aan de hand van getuigen – en u alsnog aan een alcoholtest onderwerpen. Indien u, kort na de feiten, positief blaast, zal men vermoeden dat u op het moment van het ongeval onder invloed van alcohol reed; ook al was dit niet het geval.

Dit vermoeden is moeilijk te weerleggen. Enkel extra bewijzen, getuigenverklaringen, … kunnen soelaas bieden.

In een zaak behandeld door VLVM advocaten werd een bestuurder verdacht van een vluchtmisdrijf. Dat zou om 9u30 gebeurd zijn. Een getuige belde op dat tijdstip de politie. De politiediensten zochten hem in zijn woning op om 11u15. Daar was een receptie aan de gang, waar cliënt enkele alcoholische dranken had genuttigd. De bestuurder bevestigde dat hij een ongeval had gehad doch verklaarde dat hij pas op de receptie alcohol had gedronken. De politie alsook de Politierechter hechte geen geloof aan deze verklaring en de bestuurder werd veroordeeld voor het ongeval met vluchtmisdrijf, onder invloed van alcohol. We raadden de man aan op zoek te gaan naar bezoekers van de receptie die zijn verhaal konden staven.

In hoger beroep werd de bestuurder, op basis van getuigenverklaringen van aanwezige gasten, uiteindelijk volledig vrijgesproken voor alcoholintoxicatie. Een boete van € 1.200 viel hierbij volledig weg. In casu hebben aldus de extra bewijselementen de doorslag gegeven. Een zeldzame doorbraak in de vaak repressieve rechtspraak in gelijkaardige gevallen. Een goed, volledig dossier gekoppeld aan een volhardende strategie is vaak de sleutel tot succesvolle verdediging.

 

Indien u meer informatie wenst, gelieve contact op te nemen met:

Jorgen Van Laer (jorgen.vanlaer@vlvm.be)

Elisabeth Verheyden (elisabeth.verheyden@vlvm.be)

Of op het algemeen nummer: 03.369.28.00

VLVM-gekozen-logo